نهال لیمو لایم
بدون شک ترش ترین گونه مرکبات لایم است. منشا این درخت ایران است و گونه ای از لایم به پرشین لایم معروف است. این نوع مرکبات نسبت به سرما بسیار حساس می باشد بنابراین در شمال ایران رشد نمی کند. به آن لیمو شیرازی نیز می گویند. با آنکه بسیار کوچکتر از لیمو ترش سنگی است اما از نظر ظاهر شبیه به آن است. در ابتدای فصل پوست آنها سبز و بسیار معطر و خوشبو هستند و برای اسانس گیری زمان مناسبی می باشد. با سرد شدن هوا کم کم پوست میوه لیمو ترش لایم به زرد لیمویی تغییر می کند. در حالتی که پوست آنها لیمویی باشد و به اصطلاح رسیده باشند، از شدت ترشی آنها کاسته خواهد شد اما در این زمان پوست آنها بسیار نازک شده و برای آبگیری بسیار مناسب هستند. لیمو لایم را در سایه خشک کرده، محصول لیمو امانی نامیده می شود و برای ترش کردن غذا در آشپزی بکار می رود.
جثه درخت لایم در مقایسه با سایر مرکبات کوچکتر است. برگ آن کوتاهتر و گردتر است. نهال لیمو لایم نیز در مقایسه با سایر مرکبات جثه کوچکتری دارد. برداشت لیمو لایم بسیار مشکل است زیرا دارای خارهای و تیغ های بسیار تیز کوتاه می باشد. نهال لیمو لایم دزفولی به صورت پیوندی و بذری موجود است. نوع بذری آن با توجه به قانون احتمالات نسبت به پایه مادری تغییر می کند. در بعضی موارد بسیار شبیه به پایه مادری خواهند شد و در بعضی موارد به لحاظ باردهی و پرمحصولی اصلا شبیه به پایه مادری نیستند. اما نوع پیوندی بدون شک مانند پایه مادری خواهد شد.
شتلة للَّيْم (أو البَنْزَهِير) هي ثمرة شجرة تنتمي إلى الحمضيات تكون عادةً مستديرة الشكل. يتراوح لونها ما بين الأخضر والأصفر، ويصل قطرها من ثلاثة إلى ستة سنتيمترات، وتحتوي على المادة الحامضية، كما تُعتبر الثمرة حمضية اللب. يُعتبر اللّيْم من الثمار الغنية بـ فيتامين ج. ويُستخدم اللّيْم في كثير من الأحيان لإضافة نكهات إلى الأطعمة والمشروبات. وينمو اللّيْم على مدار العام، ويكون في العادة أصغر وأقل حامضية من الليمون. ويجدر التوضيح أنه يوجد صنف واحد على الأقل فارغ من الحموضة تماماً ويميل إلى الحلاوة في الطعم والرائحة وهو منتشر في الإكوادور مثلاً ويُستخدم للأطفال الصّغار وللمرضى تحديداً، أي لأي استخدام مطلوب فيه الحصول على كمية كبيرة من فيتامين سي وبنفس الوقت غير مرغوبة فيه حموضة، فهم يعصروه للطفل فيشربه دون أدنى صعوبة، وكذلك للمريض في الشاي مع العسل مثلاً.
“wikipedia“
شرایط ایده آل برای رشد و نمو لیمو لایم، مناطق گرم و مرطوب است به گونه ای که کشور ویتنام یکی از تولیدکنندگان اصلی این محصول است. در چند سال اخیر لیمو لایم یکی از گرانترین مرکبات در بازار مرکبات ایران بوده است. نام محلی لیمو ترش لایم در دزفول لیمو شیشه است.