شاهپسند
شاهپسند به صورت درختچه و بوته ای بوده و از همان سطح زمین شاخه های متعددی به وجود می آید. برگ های آن روبرو، دندانه ای و هلالی هستن. سیستم ریشه شاهپسند قوی و مقاوم است. ارتفاع آن تا 2 متر می رسد. می توان شاهپسند را با هرس تربیتی فرم داده، و بعد از تنه اصلی برای آن تاج بوجود آورد. شاهپسند به صورت تک درختچه ای یا متراکم کاشته می شود. شاهپسند به خاطر سایه دهی کاشته نمی شود. بوته کاشته شده معمولا از اطاف رشد کرده و وسیع می شود و می تواند تا شعاع 1.5 متری خود را بپوشاند.
شاهپسند در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران به عنوان گیاه زینتی گلدار در باغچه ها کاشته می شود. به علت زیبایی گل ها و نگهداری آسان در طراحی منظره باغ های شخصی و عمومی مورد استفاده قرار می گیرد. شاه پسند کاربردهای دارویی مهمی دارد. مثلا جوشانده برگهای آن خاصیت ضد روماتیسمی دارد. شاهپسند گیاهی با عادت رشد درختچه ای بوده و ارتفاعی که معمولاً دیده شده 1 تا 3 متر است. این گونه به شدت متنوع است، به طوری که حدود 600 رقم زینتی، وحشی و دورگه از آن وجود دارد. تماس پوست با شاخ و برگ آن موجب بروز خارش و ایجاد حساسیت می شود. رنگ گلها در شاه پسند متنوع بوده و به رنگهای زرد، نارنجی، قرمز، سفید، صورتی و بنفش دیده می شود. رشد شاخه های آن در دمای حدود 5 درجه سانتیگراد متوقف میشود. با وجود اینکه شرایط خشک را به مدت طولانی تحمل میکند. ولی علاقمند به خاکهای همیشه مرطوب است به طوریکه در خاکهای ضعیف و حتی شنی تقریبا خالص مرطوب رشد و نمو می کند و به نور كامل آفتاب تا نور غير مستقيم نيازمند است.
شاهپسند مقاومت نسبتا زیادی در برابر کم آبی و شوری آب دارد. مقاومت آن در برابر آفات و امراض و باد زیاد است و توقع آن از حاصلخیزی خاک متوسط است. شاهپسند برای کاشت در کنار خیابان و بین درختان مرتفع، وسط بلوار، پارک شهری و جنگلی، میدانها و کمربند سبز مناسب است. همچنین در باغها برای جداکننده دو قسمت بدون آنکه دید در دوقسمت از بین برود مناسب می باشد.
رشد نهال شاهپسند سریع است و در شرایط مساعد از اوایل بهار تا اواخر پاییز گل می دهد. گل های شاهپسند به صورت دسته ای بوده و حتی تنوع رنگی بر روی یک دسته نیز دیده می شود. گل های این گیاه دارای رنگ ماورای بنفش هستند که پروانه ها و انواعی از مگس ها را به سوی خود جلب می کند و منبعی از شهد را در اختیار آنها قرار می دهد. اگر از این گیاه در منزل استفاده کنید , به زودی شاهد رفت و آمد پروانه ها به گل های شاهپسند خواهید بود. بهتر است که این گیاه در مکانی کاشته شود که جمع کردن برگ ها و گل های ریخته شده آن راحت باشد و برای کنترل رشد درختچه شاهپسند بهتر است که آنرا هرس نکرده و تنها در بهار یا تابستان، ساقه های خشکیده را جدا نمود. در بعضی موارد مسمومیت و بیماری حیوانات پس از مصرف این گیاه گزارش شده است. شاخ و برگ آن دارای سمیت کبدی است و حساسیت به آن در حیوانات علف خوار مانند گوسفند ، بز ، گاو و اسب بیشتر است.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.